Skip to main content
Άρθρα

Μολυσματικό κηρίο ή (για πολύ κόσμο) “σταφυλόκοκκος”. Αντιμετωπίζεται ακόμα και χωρίς από του στόματος αντιβιοτικό.

 

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, που παρατηρείται συχνά στα παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες (φούσκες), οι οποίες αφού σκάσουν αφήνουν κόκκινες πληγές. Αρχικά οι πληγές είναι φρέσκες και υγρές. Με την πάροδο του χρόνου όμως ξεραίνονται και καλύπτονται από κρούστες λευκού χρώματος.

Αίτιο είναι βακτήρια (συνήθως σταφυλόκοκκος, σπανιότερα στρεπτόκοκκος) που εισέρχονται στο δέρμα μέσω μικροτραυμάτων, τσιμπημάτων εντόμων ή άλλων τραυματισμών του δέρματος. Πολύς κόσμος ονομάζει τη νόσο απλά “σταφυλόκοκκο”. Εξαιτίας της ιδιαίτερα εύκολης μετάδοσης είναι επιβεβλημένες η καλή υγιεινή του ασθενούς (με συχνό πλύσιμο χεριών) όπως και η αποφυγή ξυσίματος των βλαβών.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τα στάδια βελτίωσης σε χρονολογική σειρά σε άτομο στο οποίο έχει προσβληθεί η περιοχή πίσω από το γόνατο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό επιτύχαμε το αποτέλεσμα σε μια μόλις εβδομάδα με αντιβιοτική κρέμα, χωρίς από του στόματος θεραπεία.  

Πηγή: impetigo-contagiosa-1938

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy