Skip to main content
Άρθρα

Προσοχή ΗΛΙΟΣ!

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ηλιακό έγκαυμα.

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Είναι μια μορφή τοξικής δερματίτιδας ως συνέπεια υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αφορά κυρίως παιδιά και εφήβους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Το 75% των ηλιακών εγκαυμάτων εντοπίζονται σε ανθρώπους ηλικίας ως 20 έτη. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε νεότερα άτομα λόγω του ότι δεν έχουν μια προηγούμενη άσχημη εμπειρία με τον ήλιο. 

Πότε;

Κυρίως άνοιξη και καλοκαίρι, ειδικά αν πρόκειται για έντονη ηλιακή έκθεση μετά από μεγάλη περίοδο μη έκθεσης. 

Που;

Στο βουνό και στην παραλία συμβαίνουν τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από την ηλιακή ακτινοβολία που προσεγγίζει άμεσα το δέρμα, ένα ηλιακό έγκαυμα θα μπορούσε να προκληθεί ή να ενταθεί και έμμεσα, μέσω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας στην άμμο, στο νερό και στο χιόνι. 

Πως εκδηλώνεται;

Αρχικά θα εμφανιστεί η δερματίτιδα περίπου 6 ώρες μετά την ηλιακή έκθεση, θα κορυφωθεί στις 12 με 24 ώρες και αρχίσει να υποχωρεί στις 72 ώρες. Αφορά αποκλειστικά τις περιοχές του δέρματος που εκτέθηκαν στον ήλιο. Όταν λέμε δερματίτιδα εννοούμε ερυθρότητα του δέρματος με κνησμό (φαγούρα)  και πόνο. Σε βαρύτερα εγκαύματα θα δούμε και πρήξιμο στο δέρμα όπως και σχηματισμό φυσαλίδων (φούσκες). Όταν το έγκαυμα υποχωρήσει θα εμφανιστεί απολέπιση του δέρματος (ξεφλούδισμα) και σε βαριά εγκαύματα σχηματισμό ουλής. 

Τι να κάνουμε για να μη συμβεί;

Αντιηλιακό, αντιηλιακό και ξανά αντιηλιακό. Έχουμε όσα περισσότερα σημεία του σώματος μας μπορούμε καλυμμένα: καπέλο, T-shirt. Μένουμε όσο γίνεται περισσότερο στη σκιά και όσο λιγότερο κάτω από τον ήλιο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε και σε παλαιότερο άρθρο της σελίδας. 

Συνέβη, τι κάνουμε τώρα;

Προσπαθούμε να κρατάμε την περιοχή καθαρή και δροσερή. Δε χρησιμοποιούμε πάγο ή παγοκύστη! Μπορεί να βλάψουμε ακόμα περισσότερο το δέρμα. Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις θα χρησιμοποιήσουμε τοπικά κορτικοστεροειδή με ή χωρίς τοπικά αντιβιοτικά.  Αν και αυτά δεν φαίνονται αρκετά ή αν υπάρχει έντονος πόνος επιβάλλεται ιατρική περίθαλψη. 

Το ήξερες ότι…

πολλά φάρμακα μας κάνουν πιο ευαίσθητους στην ηλιακή ακτινοβολία: αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά, αντιδιαβητικά, αντισυλληπτικά κ.α. και….

συχνά ηλιακά εγκαύματα ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος μελλοντικά.

 

Πηγή: https://www.altmeyers.org/de/dermatologie/dermatitis-solaris-973

Μετάφραση: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD

Copyright © 2023 - medderma PLUS
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy