Στο παρόν άρθρο θα δούμε σε απλή και κατανοητή γλώσσα κάποιες βασικές γνώσεις γενικότερα γύρω από την αποτρίχωση με Laser και ειδικότερα για το MOTUS AX Laser αλεξανδρίτη.
Ξεκινάμε με τα βασικά. Τι είναι το Laser; Το Laser είναι φως, δηλαδή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μεταφέρει ενέργεια. Άρα το Laser είναι ενέργεια.
Γενικά, όταν το φως έρχεται σε επαφή με έναν στόχο, μπορούν να συμβούν τρία ενδεχόμενα: είτε αντανακλάται, είτε διαχέεται, είτε απορροφάται. Όταν χρησιμοποιούμε το Laser (που είναι και αυτό όπως είπαμε φως), σκοπός μας είναι να απορροφηθεί η ενέργεια του από τη δομή του δέρματος την οποία στοχεύουμε.
Ποια δομή του δέρματος είναι ο στόχος του Laser στην αποτρίχωση; Ο άμεσος στόχος είναι η ρίζα της τρίχας που βρίσκεται μέσα στο τριχοθυλάκιο. Ο απώτερος σκοπός όμως είναι να χτυπηθεί το ίδιο το τριχοθυλάκιο. Για να γίνει πιο κατανοητό, την ενέργεια του Laser θα την απορροφήσει η ρίζα της τρίχας, με συνέπεια να υπερθερμανθεί. Η θερμότητα θα περάσει στη συνέχεια στο τριχοθυλάκιο και αυτό με τη σειρά του θα συρρικνωθεί, θα αδρανοποιηθεί. Έτσι το Laser έχει πετύχει τον σκοπό για τον οποίον χρησιμοποιείται.
Όταν αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα 4-6 εβδομάδων, το τριχοθυλάκιο θα αδρανοποιείται ξανά και ξανά, με τελικό αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο δύσκολο να επανέλθει σε μια κατάσταση, στην οποία θα μπορεί να παράγει τρίχα. Άρα μετά από περίπου 2-3 συνεδρίες η απόσταση μεταξύ των συνεδριών θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται, φτάνοντας ως και 10-12 εβδομάδες.
Ποια ακριβώς είναι η ουσία της τρίχας που απορροφά την ενέργεια του Laser με τελικό αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της; Η μελανίνη. Η μελανίνη δίνει στην τρίχα το σκούρο χρώμα (κάστανο ή μαύρο). Άρα βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η αποτρίχωση με Laser είναι να πρόκειται για μαύρη ή καστανή τρίχα.
Ο αλεξανδρίτης είναι η πηγή που παράγει το Laser (φως) που χρησιμοποιείται κατα κόρον στην αποτρίχωση. Γιατί όμως; Τι το τόσο καλό έχει ο αλεξανδρίτης που δεν το έχουν τα υπόλοιπα στοιχεία που παράγουν Laser; Εδώ το θέμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι το Laser που παράγεται από τον αλεξανδρίτη απορροφάται ακόμα καλύτερα από την τρίχα και έτσι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Συγχρόνως είναι και το πιο ασφαλές, χωρίς να βλάπτει το υπόλοιπο δέρμα.
Συμπεράσματα:
- Το τριχοθυλάκιο δεν εξαφανίζεται με το Laser. Είναι πάντα εκεί, απλά αδρανοποιείται. Πράγμα που σημαίνει ότι αν σταματήσουν οι συνεδρίες μετά από κάποιο διάστημα η τρίχα θα εμφανιστεί και πάλι.
- Η τρίχα πρέπει να είναι ξυρισμένη, ούτε μακριά, ούτε βγαλμένη με κερί ή τσιμπιδάκι. Αν η τρίχα είναι μακριά, το σώμα της θα απορροφά και εκείνο από την ενέργεια του Laser, η οποία προοριζόταν για τη ρίζα της τρίχας μέσα στο τριχοθυλάκιο. Άρα η μακριά τρίχα αποδυναμώνει εντελώς άσκοπα το Laser. Από την άλλη, αν η τρίχα έχει απομακρυνθεί με τσιμπιδάκι ή κερί, δεν θα υπάρχει ρίζα μέσα στο τριχοθυλάκιο. Από τη στιγμή όμως που, όπως προαναφέραμε, η ρίζα της τρίχας είναι το μέσον για να φτάσει η θερμότητα στο τριχοθυλάκιο, σε απουσία ρίζας δε θα έχει το Laser κανένα αποτέλεσμα.
- Μόνο η μαύρη ή καστανή τρίχα είναι κατάλληλες για αποτρίχωση με Laser.
Στο ιατρείο μας δουλεύουμε με το MOTUS AX Laser του ιταλικού οίκου DEKA με την κεφαλή MOVEO. Πρόκειται για μία κορυφαίας ποιότητας και ασφάλειας συσκευή Laser αλεξανδρίτη. Τα στοιχεία που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο είναι τα εξής:
- Η αποτρίχωση γίνεται ευχάριστη, σχεδόν ανώδυνη.
- Είναι άκρως αποτελεσματικό, με συνέπεια να απαιτούνται όλο και λιγότερες συνεδρίες.
- Η χρήση του είναι εφικτή σε όλους τους τύπους δέρματος, όλο τον χρόνο, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Με την κεφαλή MOVEO σαρώνονται ολόκληρες περιοχές δέρματος, με αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται όλα τα τριχοθυλάκια ανεξαιρέτως. Ως συνέπεια ολοκληρώνεται η κάθε συνεδρία σε ένα ραντεβού χωρίς να απαιτείται δεύτερο για τριχοθυλάκια που δεν χτυπήθηκαν.
Πηγή: Lasers and Light, Peels and Abrasions, Applications and Treatments, 2016, συγγρ.: William H. Truswell IV, εκδόσεις: Thieme
Επιμέλεια: Δρ. Χριστόφορος Τρυπάκης, MD, PhD
Ο Δρ. Χ. Τρυπάκης είναι κάτοχος του πιστοποιητικού “Θεραπεία με Laser στη Δερματολογία” της Γερμανικής Δερματολογικής Ακαδημίας (DDA)